Silajlık Soya Tohumu
Silajlık Soya Tohumu
Soya tohumunun iki çeşidi vardır:
1- Silajlık Soya Tohumu
2- Tanelik Soya Tohumu
Slajlık Soya tohumu Adana'da Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde ki Türk Bilim adamları tarafından geliştirilmiştir. Hayvancılığımıza doping etkisi yapacak çok önemli bir yem bitkisidir.
Slajlık soyada Prusik Asit bulunmamaktadır. Hayvanlarda herhangibir yan etkisi yoktur. Hayvanlarda hazımsızlık ve şişkinlik yapmaz. Hayvanların dengeli beslenmesini sağlar.
Slajlık soya fasulyesi hayvanların protein açığını kapatmakta seçeneği olmayan bir yem bitkisidir.
Silajlık soya en yüksek proteinli yem bitkilerinin başında gelmektedir. Slajlık soya hem kuru ot hem slaj olarak değerlendirilebildiği gibi hem de günlük yeşil biçilerek yedirilebilir.
Slajlık mısırla beslenen hayvanlarda slajlık mısıra bağlı birçok besleme sorunlarıyla karışılaşmak mümkündür. Slajlık mısırın proteini çok düşük seviyededir. Sılajlık mısırın proteinini yüksek düzeye çıkartmak ve sılajlık mısırın yan etkilerini ortadan kaldırmak için sılajlık soya ile mısır yan yana parçalar halinde tarlalara ekilir.
Slajlık soyadan dekara 10 kg ekim yapılır. Tarlanın bir bölümüne slajlık soya diğer bölümüne slajlık mısır ekimi yapılır. Slajlık soya tohumu soya bakterisiyle uygulama yapılarak ekimi yapılır. Soya bakterisi kullanıldığında üst gübreye lüzum kalmamaktadır. Yaklaşık 100 günde mısır ve soya slaja gelmektedir. Biçim yapılırken tarla soya ve mısır tarlalarına dönüşümlü olarak traktör girerek ürünün karışması sağlanır. Çiğneme esnasında da karışım homojenliği artar. Bu şekilde slajlık mısırın proteini %6-7 den %17 proteine çıkartılır. Bunun da anlamı şudur; soyalı mısır slajı fabrika yemi kalitesinde naturel, protein ve enerjiye sahip bir yem haline dönüşmüştür.
Silajlık soya tüm Türkiye'de yetişebilmektedir. 81 vilayette sorunsuz bir şekilde tarımı yapılabilmektedir.
Dekar başı slajlık soya tonaj verimi 5 ton ile 6.5 ton arasındadır.
Türk hayvancılığının GDO'lu soya küspesinden kurtarılabilmesi için; slajlık soya ekimi ve hayvanlarımızın naturel slajlık soyayla beslenmesi yegane seçenektir. GDO'lu soya küspesinin hayvan beslemede ki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için hayvanlara soyalı mısır slajı yedirilmelidir. Soyalı mısır slajıyla beslenen hayvanlarda %15 verim artışı görülür. Yüksek proteinli bu karışım hayvanları tok tuttuğu için mısır slaj ve yem tüketiminden %30 oranında tasarruf sağlandığı tespit edilmiştir.
Slajlık soya tohumunun asıl tanıtımını Torunoğlu Tohumculuk olarak firmamız yapmıştır. Bu kıymetli yem bitkisini Türk hayvancılık sektörüne kazandırmıştır.
Slajlık soya hakkında bilgi ve slajlık soya tohumu fiyatları hakkında geniş bilgi almak için firmamızı arayabilirsiniz.